Дијабетесна нефропатија је хронична компликација шећерне болести на бубрезима. То је најчешћи узрок отказивања бубрега.

Шећерна болест је тешка болест због компликација до којих доводи. Дијабетесна нефропатија се јавља код 20 - 40% оболелих од шећерне болести. Раније је била чешћа код оболелих од дијабетеса тип 1, а сада се продужетком живота оболелих од дијабетеса тип 2 и код њих се све чешће среће.

diabetic neuropathy


Ова хронична компликација пролази кроз пет фаза. Прве две фазе (фаза гломерулске хиперфилтрације и фаза нормоалбуминемије) се клинички не испољавају (разликују се само у научним радовима). За болесника су битне следеће три фазе: почетна нефропатија, манифесна нефропатија и бубрежна инсуфицијенција.

Микроалбуминурија


Микроалбуминурија је рани стадијум дијабетесне нефропатије који се не испољава никаквим тегобама. То је почетна нефропатија (фаза инсципијентне нефропатије). У мокраћи су присутне мале количине албумина (30 до 300mg/24h).
Ово се може откити само прецизним анализама: тест траке и таблете. Веома је важно открити болест у овој фази јер се може спречити њено напредовање и потпуно пропадање бубрега.
У фази манифестне нефропатије протеини су стално присутни у мокраћи у вредностима већим од 0,5г/24х. Протеини могу бити присутни у мокраћи и из других разлога, као што су тешка хипертензија, срчана инсуфицијенција и друге бурежне болести.
Хронична бубрежна инсуфицијенција је завршна фаза нефропатије, која настаје када дође до пропадања 70% бубрежних ћелија. Каракрерише се нагомилавањем уремијских токсина, насталих метаболизмом беланчевина, променама у волумену и саставу телесних течности и електролита, као и дисбалансом бројних хормона.

Како дијабетес може оштетити бубреге?


Бубрези су филтери за крв - прочишћавају крв од отпадних материја и излучују вишак течности. Мали филтери у бубрезима називају се гломерули.
Код здравих бубрега артерије у бубрег доносе крв и отпадне продукте метаболизма. Гломерули прочишћавају крв. Отпадне материје и вишак течности иду у мокраћу а прочишћена крв венама назад у циркулацију. Повишена гликемија и повишен крвни притисак оштећују бубрежни филтер. Оштећени бубрези пропуштају протеине у мокраћу, не излучују довољно течности и отпадних материја и долази до њиховог накупљања у циркулацији.

Фактори ризика за настанак дијабетесне нефропатије


- Пушење
- Повишен крвни притисак
- Повишен шећер у крви
- Породична историја диабетесног бубрежног обољења

Симптоми и знаци дијабетесне нефропатије


- Појава протеина у мокраћи – микроалбуминурија, затим макроалбуминурија
- Повишен крвни притисак
- Опадање бубрежне функције
- Оток потколеница
- Учестало ноћно мокрење
- Смањена потреба за инсулином
- Мучнина и повраћање
- Слабост, бледило и анемија

Када једном дође до диабетесног оштећења бубрега више се не може повратити нормална функција. Али се процес правилним лечењем може успорити. Оштећење бубрега има тако спор ток да оболела особа нема никаквих тегоба све док бубрези готово потпуно не престану са радом. Бубрежна функција се мора редовно контролисати прегледом мокраће и одређивањем азотних материја у циркулацији.

Превенција и терапија


Превенција тежих облика нефропатије и њено лечење су исте. Потребно је гликемију држати на нормали или што ближе њој. Крвни притисак мора да се нормализује. Пожељно је да буде испод 130/80 идеално би било испод 120/75. Добра регулација крвног притиска знатно успорава напредовање болести. Поједини антихипертензивни лекови, посебно ACE инхибитори успоравају напредовање болести и могу се давати и код болесника са нормалним притиском, ако имају микроалбуминурију.
Често није лако нормализовати крвни притисак и снизити хемоглобин A1c, али треба тежити ка томе, јер то значи превенцију тежих облика нефропатије и прогресију болести ка бубрежној инсуфицијенцији.
Нефропатија настала као компликација шећерне болести се може спречити, али и лечити, лечењем липидних поремећаја (снижавати повишене вредности масноћа у крви), затим лечењем малокрвности (анемија), спречавањем и лечењем инфекције мокраћних путева и лечењем других хроничних компликација дијабетеса као што су ретинопатија, дијабетесно стопало, неуропатија, коронарна болест...

Циљ терапије


- Шећер у крви испод 6.1 mmol/l
- хемоглобин A1c мањи od 6%
- крвни притисак испод 130/80 mm Hg
- HDL холестерол већи од 1.1 mmol/l
- LDL холестерол до 2.6 mmol/l
- триглицериди мањи од 1.7 mmol/l
- индекс телесне масе мањи од 25 - за мушкарце
- индекс телесне масе мањи од 24 - за жене