Депресија је четврта на ранг-листи свих болести и стања “проведених у инвалидности” јер “одузме” више година него кардиоваскуларне болести, шлог, реуматоидни артритис и друге.

depresija

Жене оболевају два пута чешће, а болест се углавном испољава између 30-те и 40-те године живота. Међутим, само 50% особа које имају депресивне симптоме тражи стручну помоћ.

Депресија је обољење које траје недељама, месецима. И у благим облицима, депресија умањује квалитет живота пацијента и његове породице. Нелечена депресија траје ограничено време - до око годину дана, али је патња пацијента и породице велика.

Који су симптоми депресије?


- Осећања: празнина - као да нема осећања, немогућност радовања, беспомоћност, безнадежност
- Поремећај спавања, губитак апетита, различити болови (“на нервној бази”)
- Нефункционисање или лоше функционисање на радном месту, у породици, повлачење из друштва, незаинтересованост
- Немогућност концентрације (стално мисли да “све ово никад неће проћи”)
- Често се јављају мисли о бесмислености живота, а понекад и идеје и планови да се себи одузме живот (око 15% депресивних особа изврши самоубиство)

Како се лечи депресија?


Депресија се лечи лековима који се зову антидепресиви (а не седативима/лековима за смирење и спавање или алкохолом). Антидепресиви не изазивају зависност, не штете здрављу, а особа не личи на “зомбија”. Напротив, антидепресиви поправљају расположење, концентрацију и вољу.

Важно је свакодневно пити антидепресиве – за почетне ефекте чека се око 4 недеље, а трајање дуготрајног лечења је индивидуално, код неких особа и доживотно.

Чак 70% депресивних особа успешно се лечи и враћа на ниво функционисања и живљења као и пре болести.

Ако имате неки од симптома депресије, јавите се свом лекару, започните лечење, помозите себи и својој породици