ДИЈАБЕТЕС И КОВИД 19 ИНФЕКЦИЈА

ДИЈАБЕТЕС И КОВИД 19 ИНФЕКЦИЈА

Иако је у нашој земљи у последње време стопа оболевања од Ковид 19 инфекције на ниском нивоу, пандемија још увек траје и њен ток је непредвидив. Стога је и даље потребно подсећати, упозоравати и едуковати хроничне болеснике, првенстевено дијабетичаре, јер би код њих евентуална инфекција Ковидом 19 имала тежу клиничку слику и лошију прогнозу.

Добра контрола дијабетеса подразумева добру гликорегулацију и спречавање компликација. То је циљ којим тежимо увек, а посебно је наглашен у време ове пандемије.

Добра контрола дијабетеса се постиже одрзавањем гликемије у границама циљних вредности, а то су гликемије пре јела до 7ммол/л, после јела до 9ммол/л. Циљне вредности хб1ц су 7% и ниже, а никад преко 8%. Такође је важно избегавати хипогликемије, као и нагле скокове и падове гликемије (варијабилност). Циљ добре гликемијске контроле је избегавање бројних микро и макроваскуларних компликација које смањују квалитет живота, повећавају смртност а имају и бројне социјално-економске последице.

Да би се постигла добра контрола дијабетеса, потребно је:
- редовно вршити контроле гликемије пре јела и 2 сата после јела
- радити гликемијски профил и водити дневник самоконтроле
- придржавати се хигијенско-дијетеског резима, који подразумева здрава исхрану
- ограничити унос концентрованих угљених хирата и засићених масти а повећати унос поврћа, рибе, воћа и биљних влакана
- редовна физичка активност у трајању од најмање 30 минута пет дана седмично или 150мин 2-3x седмично
- ако пацијенти имају придружене кардиоваскуларне болести важно је одржавање крвног притиска и липидског статуса у границама нормале
- редовно узимање прописане пероралне и инсулинске терапије уз редовне контроле и консултације са својим лекарем.

У случају евентуалног новог таласа инфекције за дијабетичаре поред социјалне дистанце је наглашена СТРИКТНА гликемијска контрола уз адекватну исхрану и редовну физичку активност, прилагођену специфичним околностима. То ће смањти ризик од КОВИД-19 инфекције а ако до ње ипак дође, допринеће да клинички ток болести буде повољнији и са што мање компликација.

 

Др Љубица Фодора
интерниста ДЗ Шид


informator

Последње